Medverkande
Marie Lundqvist
Har sedan debuten 1992 gett ut ett tiotal diktsamlingar och prisats för sitt bildrika och intensiva språk. Den senaste boken Gå i svaromål med havet kom ut 2023 och tilldelades Ferlinpriset. Marie är också översättare och har bland annat översatt 2023 års nobelpristagare i litteratur, Jon Fosse. Sedan 2022 är hon innehavare av stol nummer 4 i Samfundet De Nio.
Thomas Tidholm
Är poet, författare och dramatiker. Han har även varit verksam som musiker och är utbildad fotograf. Tidholm debuterade som poet 1966 med diktsamlingen Försök att se. Han har sedan dess skrivit en rad böcker i olika genrer, bland dem flera barnböcker. För sin poesi har han belönats med priser som De Nios vinterpris och Aspenströmpriset. I år har han tillsammans med Lina Ekdahl gett ut diktsamlingen Hur var det i Söderköping? som är ett slags poetisk brevväxling mellan de två författarna.
Lina Ekdahl
Är en poet och dramatiker som tidigt började läsa sin poesi från scenen. Sin första diktsamling publicerade hon 1994. Efter det har det blivit en hel rad diktsamlingar men även en barnbok och flertalet pjäser. För sitt skrivande har hon belönats med både Frödingpriset och Werner Aspenström-priset, och för sin diktsamling Du är inte full, du är fylld fick hon 2022 Gerhard Bonniers lyrikpris. I år har hon tillsammans med Thomas Tidholm gett ut diktsamlingen Hur var det i Söderköping? som är ett slags poetisk brevväxling mellan de två författarna.
Elis Monteverde Burrau
Är en poet och författare som verkat på många olika arenor. Han har bland mycket annat gett ut tidskrifter på nätet, varit litteraturredaktör på Nöjesguiden och drivit PDF-förlaget Fame Factory tillsammans med Anna Axfors. Många känner säkert igenom honom från hans medverkan i SVT-programmet Cyklopernas Land. Elis första diktsamling Och vi fortsatte att göra någonting rörande kom ut 2016 och nominerades till Borås Tidnings debutantpris. Han har i sitt skrivande ofta uppmärksammats för sitt nyskapande språk.
Magnus Jacobsson
Är poet, librettist och kritiker. Han gjorde en uppmärksammad debut med diktsamlingen "Furst Kropotkin" (1982), har givit ut tre diktsamlingar, och är översatt i flera antologier utomlands. Han har skrivit för film, scen och hörspel i samarbete med tonsättare. Bland annat operalibrettot "Klätterbaronen" efter Italo Calvinos roman. I sin roll som dramaturg, bland annat på Sveriges Radio, och författare har han intresserat sig för mötet mellan text och musik.
Eva Lindal
Eva Lindal är violinist, bosatt i Stockholm. Hon började sina studier på Kungliga Musikhögskolan, vidareutbildade sig i Schweiz och Kanada (Banff) och improvisationsstudier i New York City. Hennes fokus är improvisation, nutida konstmusik, barockmusik samt att initiera och driva experimentella projekt med musiker och konstnärer i Sverige, Europa och USA. Eva Lindal har medverkat på ett stort antal cd-utgivningar både med nutida musik och barockmusik. Våren 2024 gav Eva Lindal och pianisten Virg Dzurinko, New York, ut sitt andra album på eget skivbolag: The Hotel at the End of the World med musik av den armeniska tonsättaren Sofia Ganeshian. Eva Lindal är hedersmedlem i Föreningen Svenska Tonsättare sedan 2022.
Evalindal.com.
Ingela Strandberg
Har verkat som författare hela livet. Dikter, prosa och sånger som hon även sjungit på scen. Numera ser hon sig uteslutande som poet. Hon har en mängd litterära priser i bagaget, senast Sveriges Radios Lyrikpris 2023 och Svenska Akademiens nordiska pris 2024. Den senast utgivna diktsamlingen är När jag var snö, som gavs ut 2024.
Lisa Zetterdahl
Är uppvuxen i Ringarum men sedan många år bosatt i Skåne. Hon debuterade 2021 med diktsamlingen Hästar, en tonårstjejs tankar kring livet i stallet, om att bli vuxen och en bearbetning av sorgen efter mammans död. Samlingen nominerades till Borås Tidnings debutantpris och fick mycket uppmärksamhet. Hon har även gett ut romanen I det vilda. Verksam som kulturskribent och bibliotekarie.
Emil Boss
Beskriver i sin diktning arbetets absurda villkor och arbetarens ovärdiga arbetsförhållanden. Han är fackligt engagerad i SAC Syndikalisterna och skriver krönikor och ledartexter i Byggnadsarbetaren, Arbetaren och norska Klassekampen. Han nominerades till Sveriges Radios Lyrikpris 2024 för samlingen Kompression, om migrantarbetares situation. På festivalen samtalar Emil med NÅGON om arbetets poesi samt läser sina dikter i lördagens första kvällspass.
Mariam Naraghi
Gav ut diktsamlingen Jägmästarna säger, 2024. Detta är den sjätte boken sedan debuten 2008. I centrum för hennes dikter står ofta vardagsfenomen och undangömda platser, det kan vara en radhuslänga, en parkeringsplats eller en återvinningscentral. Med en underfundig, ibland absurdistisk ton betraktar hon detaljerna som vi inte alltid lägger märke till. Naraghi kan även titulera sig Brunnslockspoet, vilket innebär att dikter av henne finns ingjutna i ett antal brunnslock runt om i Sverige.
Ingrid Stenlund
Scenpoet, bosatt i Uppsala, som 2024 tog hem segern i SM i Poetry Slam. Hon har också, tillsammans med sin bror Arvid, jobbat med ljudpoesi som publicerats på Kontradiktion.fi – tidskrift för experimentell och digital poesi.
UKON – Ulf Karl Olov Nilsson
Är författare, poet, psykolog och psykoanalytiker. Hans senaste diktsamling Jag är ingen mördare kom ut förra året och handlar om våld, åldrande och dödsdrift men också om mamma, halvfabrikat och oförmodade perspektivförskjutningar. Allt skrivet med lika delar förtvivlan som gott humör. UKON är även översättare och har tillsammans med poeten Jenny Tunedal översatt dikter av Emily Dickinson.
Lars Jonsson
Lars Jonsson, med artistnamnet "Lachen" Även känd som kulturskribenten Lars H Jonsson. Verksam i Östergötland som ljudproducent, musiker, skribent och kulturproducent. Driver festivalen Nordisk Medeltida Musik. Lachens musik finns utgiven på skivetiketten Bauta Records."
Martin Högström
Martin Högström är poet, översättare och en av redaktörerna för förlaget Chateaux. Han är verksam i Stockholm. Hans poesibok Förkastningarna som utkom på POISE i juni i år består av ett antal stycken, block, dikter som på olika sätt föregriper, avbryter och övertar varandras utsägande för att, möjligen, uppnå den högre grad av mening som utgörs av det känslomässiga.
Filip Lindberg
Filip Lindberg är poet, kritiker, redaktör för tidskriften Tydningen och förläggare för bokförlaget Relä. Filip Lindbergs bok R0–R4 utkom på POISE i februari detta år och är en samling dikter om Sveriges första kärnreaktorer och kraftverk: R0 i Studsvik, R1 i Stockholm, R2 i Studsvik, R3 i Ågesta och R4 i Marviken. Dikterna dokumenterar kraftverkens uppbyggnad, drift, roll i det svenska kärnkraftsprogrammet samt avveckling och rivning. Filip Lindberg är verksam i Stockholm.
Marinette Fogde
Är forskningschef på Arbetets museum i Norrköping. I sitt arbete jobbar hon med insamlingar av berättelser från olika yrken och dokumentationer om aktuella samhällsfrågor. Museet vill bidra till att lyfta människors egna erfarenheter och bidra till samtal och debatt om arbete såväl historiskt som i samtiden.
Östgötateatern
Medverkar under lördagsmorgonen och då har publiken chansen att inta en mysig frukost och samtidigt lyssna till några av teaterns skådespelare som läser valda dikter. En bra start på en festivaldag!